Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/rayton/rayton.com.ua/wp-content/themes/neve/functions.php on line 57
Створення і побудова сонячних електростанції | Rayton
Перейти до вмісту
Home » Як створюються сонячні електростанції: від ідеї до запуску

Як створюються сонячні електростанції: від ідеї до запуску

    Featured Video Play Icon

    Альтернативні джерела енергії продовжують набирати популярності. Якщо ще недавно сонячні електростанції були рідкістю, то тепер їм віддають перевагу багато підприємств та приватних осіб. Причиною цієї популярності є те, що СЕС виробляють екологічно чисту енергію із мінімальними витратами. А для домогосподарств це ще й можливе додаткове джерело доходу: адже надлишки енергії можна продавати державі.

    Компанія Rayton пропонує сонячні електростанції під ключ. Фахівці з відповідним досвідом та освітою спроектують та побудують об’єкт. Крім того, наші клієнти можуть розраховувати на його обслуговування у майбутньому. Працюємо по всій Україні, маємо у портфелі багато прикладів встановлених сонячних панелей у різних регіонах.

    Що потрібно враховувати на етапі проектування?

    Навіть найпростіші станції потребують попереднього планування. Проектування – важливий етап, без якого об’єкт буде просто неробочим. Тому важливо прораховувати всі кроки. Від якості проекту залежать технічні та економічні параметри. Помилки можуть призвести до великих фінансових втрат.

    Поетапне проектування виглядає так:

    • Передпроектні та інженерні роботи;
    • Створення комп’ютерної 3D-моделі;
    • Забезпечення об’єкта необхідною документацією;
    • Монтаж панелей та супутнього обладнання;
    • Запуск електростанції.

    Серед електростанцій, які ми монтували, є і наземні об’єкти та розміщені на даху або спеціально призначених «фермах» (конструкціях для кріплення панелей). При розробці проектів ми керуємось побажаннями замовників, але завжди звертаємо увагу на локацію та клімат, у якому працюватиме об’єкт. Кожен об’єкт по-своєму є унікальним, і ми намагаємося враховувати всі особливості. Щоб забезпечити повне розуміння питання, зупинимося кожному етапі проектування окремо.

    Забезпечення передпроектних та інженерних робіт

    Перше, що роблять наші фахівці – виїзд на місце, де буде розташована СЕС. При цьому проводиться огляд та оцінка даху чи ділянки, наявність чи відсутність конструкцій. Якщо монтаж буде виконуватися на землі, беруться до уваги параметри геології та геодезії. Для встановлення сонячних панелей на даху або стіні – виконується експертиза несучої спроможності покрівлі або цілих будівель.

    Наступний крок – визначення місць розташування обладнання: крім сонячних панелей потрібно встановити інвертори, а в окремих випадках і акумулятори. На цьому етапі вибираються оптимальні точки для підключення до лінії енергопостачання.

    Прокладання комунікацій має свої нюанси, і важливо обговорити їх із замовником.

    Що таке 3D-модель електростанції та як вона створюється?

    З допомогою комп’ютерного моделювання стає можливим прорахунок можливостей об’єкта. Така «схема» допомагає визначитися з підходящим під конкретний випадок обладнанням, внести зміни до проекту відповідно до кліматичних умов. Зазвичай, створюються кілька варіантів 3D-моделей, їх порівнюють та вибирають оптимальну. Вже на етапі комп’ютерного моделювання можна прорахувати, як ефективною буде робота того чи іншого варіанту.

    Для прорахунків СЕС потрібна максимальна точність. Об’єкти будуються на десятиліття, і це необхідно враховувати. Звичайний термін експлуатації – від 20 до 25 років. Якщо довірити моделювання недосвідченому фахівцю, замовник може зазнати серйозних збитків саме через неточність розрахунків. Щоб цього уникнути, радимо звертатися до нашої компанії – у штаті професіонали з багаторічним досвідом встановлення СЕС.

    Зауважимо, що створені моделі можна оптимізувати – це означає, що сонячні панелі окупляться набагато раніше, ніж розраховувалося спочатку.

    Наші спеціалісти в процесі проектування враховують:

    • Розташування даху або ділянки;
    • Сторони світла та орієнтація об’єкта щодо них;
    • Рівень затінювання;
    • Інсоляція ділянки;
    • Напрямок і силу вітру (вітрові навантаження)
    • Кількість та види опадів (снігові навантаження)

    Завершальний етап: встановлення та запуск

    Коли проект готовий і запитань у замовника більше немає, починаємо встановлення металоконструкцій. Після монтажу обов’язково провадиться перевірка роботи всіх комплектуючих. Коли об’єкт запущено, постає питання про його обслуговування. Ми рекомендуємо довірити усі етапи одному підряднику. Якщо люди розробляли проект та монтували СЕС, вони знають усі її особливості.