Перейти до вмісту

Компанія Tesla: унікальні рішення у світі сонячної енергетики

    Featured Video Play Icon

    Запаморочливий успіх Ілона Маска зробили його легендою. Електромобілі від компанії Tesla підкорюють світ, а власні технології та інновації бренду дивують навіть запеклих конкурентів. У цій статті ми поговоримо про вклад Tesla Motors у розвиток галузі сонячної енергетики. Як все починалося? Які здобутки? Чого очікувати від харизматичного власника у майбутньому? Про це та багато іншого читайте нижче.

    Прагнення вдосконалення призвело до того, що наприкінці 2016 року Tesla Motors здійснила грандіозне капіталовкладення та придбала компанію SolarCity за 2,1 млрд. дол. Жодних кардинальних змін у напрямі діяльності не відбулося, а юридично змінилося лише ім’я власника.

    За роки наполегливої роботи компанія SolarCity перетворилася на найбільшого виробника сонячних панелей. Діяльність охопила встановлення сонячних панелей, будівництво автозаправок Supercharger для електромобілів Tesla, виготовлення автономних систем.

    Проекти, якими пишається компанія

    Портфель Tesla об’єднує низку проектів, які спрямовані на ефективне та доступне використання енергії сонця.

     

    Проект №1: сонячні панелі

    Перший напрямок – виготовлення сонячних панелей. В асортименті бренду – моделі, потужність яких становить лише 340 Вт. Це вдалий хід, оскільки модулі з потужністю 450 – 500 Вт з кожним роком стають менш популярними. І це зрозуміло, особливо якщо врахувати тенденцію жителів Європи та Америки віддавати перевагу ефективності, а не потужності. Докладніше про це наші читачі можуть дізнатися з ролика «Потужність або ефективність» на ютуб-каналі Rayton.

    З 2019 року компанія Tesla надає власникам приватних домоволодінь можливість орендувати комплекти сонячних панелей Tesla Solar. Місячна плата за послугу – 50 дол. Користувачеві не лише передається обладнання – він забезпечується техпідтримкою, встановленням та обслуговуванням на період оренди. У пропозиції компанії – тимчасове використання електросистем на 3,8, 7,6 та 11,4 кВт. Щоб отримати можливість оцінити сервіс та скористатися ним, не потрібно підписувати жодних контрактів.

     

    Проект №2: энергогенерирующая покрівля

    Назва другого проекту у портфелі Tesla – solar roof. Що це таке? – Спочатку, коли проект анонсувався у 2016 році, було задумано максимально змінити звичайні матеріали для покрівлі на енергоефективні. Початкова презентація демонструвала вигоду продукту: він повинен був обійтися користувачам дешевше за стандартну черепицю. При цьому надлишки енергії могли бути продані державі. Таким чином, клієнт отримував можливість не лише живити електроприлади у будинку, а й заробляти. Компанія також обгрунтовувала вигоду продукту тим, що склокераміка, за всієї своєї легкості, відрізняється підвищеною витривалістю. На жаль, як перша, так і друга версії не принесли компанії прибутку – вони швидше були експериментальними спробами Tesla хоча б повернути витрачені кошти.

    І ось кінець 2019 ознаменувався запуском виробництва матеріалів для покрівлі з фотоелементами третього покоління. Було виготовлено оригінальний продукт – сонячна черепиця під назвою Solarglass Roof. Зовні вона максимально схожа зі звичайною черепицею, але на додачу отримала здатність виробляти електроенергію типу сонячних панелей. Сплутати з сонячними панелями таку покрівлю неможливо – це повноцінний дах, оснащений елементами для генерації електроенергії. Природно, що встановлювати Solarglass Roof є доцільним на етапі встановлення покрівлі будинку. Гарантійний термін використання черепиці з фотоелементами – 25 років. Електрична покрівля від Tesla з потужністю 10 кВт коштує 31 133 дол. Розроблено також спеціальний додаток для контролю вироблення сонячної енергії та живлення всіх приладів у режимі 24/7.