Перейти до вмісту

Сонячні панелі б/в: чи є сенс купувати?

    Featured Video Play Icon

    Економічна ситуація в Україні змушує шукати бюджетних варіантів для створення комфорту. Багато хто реально оцінює переваги сонячних батарей, але не може собі дозволити покупку нових виробів. Тому часто оптимальним рішенням стає придбання сонячних панелей. У цій статті ми спробуємо розібратися, чи є сенс заощаджувати таким чином.

    Виробники заявляють, що навіть після 20-25 років служби сонячна батарея здатна генерувати електроенергію на рівні 80%. Користувачі Європи та США вже переконалися, що ефективність сонячних панелей зберігається при багаторічному використанні – окремі об’єкти у країнах із розвиненою галуззю сонячної енергетики служать по 15 – 25 років. Тому, щоб модернізувати електростанцію у приватному домоволодінні чи на промисловому підприємстві, власники змінюють сонячні батареї – демонтують застарілі та ставлять нові. Це призводить до того, що на ринок надходять сонячні панелі б/в та їх купують люди, яким важливо випробувати переваги альтернативної енергетики.

    Наведемо приклад: вже понад 10 років у Німеччині функціонує торгова платформа SecondSol.de, яка реалізує продукцію б/в – від сонячних панелей до незамінних елементів для їхньої роботи (інвертори, кабелі, металоконструкції). Сайт продає повноцінні комплекти і б/в товари реально користуються попитом.

    Щодо України, то наша країна перебуває на етапі початкового розвитку такого ринку. Найчастіше сонячні батареї продають приватні особи, використовуючи при цьому безкоштовні дошки оголошень (наприклад, olx). І покупці задаються єдиним, в даному випадку виправданим, питанням: які шанси у батареї ефективно працювати після демонтажу?

    Що впливає на роботу сонячної батареї?

    Якось демонтована сонячна панель працюватиме, але її ефективність залежить від низки факторів. Варто усвідомлювати, що на показник потужності безпосередньо впливають термін використання та експлуатаційні умови. Перед покупкою важливо вивчити технічний лист, у якому обов’язково вказується рівень деградації. Також варто поцікавитися: чи правильно транспортувалась сонячна панель? Як правильно встановити фотомодуль у своєму домоволодінні?

    Прийнятний рівень деградації потужності протягом року використання – від 0,5 до 0,6%. Реальні показники деградації кожної конкретної моделі слід дивитись у техпаспорті, так як для різних модулів вони теж різні.

    При покупці поцікавтеся такими нюансами:

    • репутація виробника;
    • особливості моделі;
    • технологія;
    • здатність генерувати енергію у похмурі дні або на частково затіненому місці;
    • рекомендовані заходи щодо догляду;
    • оптимальні умови зберігання;

    Як купити б/в сонячні батареї і не помилитися?

    Купівля б/в модулів – справа відповідальна. Адже гарантії на такі вироби немає, їх не вдасться замінити чи повернути. Можливо, що в процесі експлуатації попереднім власником протягом 10 років потужність знизилася лише на 10 – 15%. Але є можливість, що використана раніше сонячна батарея зберегла потужність на рівні 50%, і така покупка навряд чи виправдає вкладення.

    Ще одна важлива деталь: до виробів не завжди легко підібрати елементи комплектації. Тому не рекомендуємо купувати сонячні панелі, які вже не виробляють. Комплектуючі до таких варіантів неможливо підібрати.

    Необхідно уважно ставитися до продавця – адже за слабкого розвитку ринку в Україні ще не створені сайти та торгові майданчики для покупки сонячних батарей б/в, а приватні особи можуть виявитися шахраями. Дошки оголошень не передбачають видалення пропозицій від продавців, що шукають легку наживу.