Перейти до вмісту

Рекомендації щодо вибору систем кріплень для СЕС: яким віддавати перевагу?

    Featured Video Play Icon

    Говорячи про перехід на сонячну енергію, важливо не лише розкрити особливості модулів, технології та тренди ринку. Важливою є проблема систем кріплення, адже вони мають бути надійними та довговічними. Які типи кріплень бувають? Якому матеріалу віддати перевагу? Деталі про кріпильні системи для сонячних електростанцій читайте у нашій статті.

    Питанням вибору систем кріплення користувачі задаються відразу ж після придбання сонячних панелей. І тут виникають закономірні запитання: віддати перевагу оцинковці або алюмінію, чи краще використати чорний метал та ще й скоротити витрати? Але перш, ніж ми почнемо огляд матеріалів, поговоримо про типи систем кріплення.

    Види кріплень для сонячних панелей

    Системами кріплення називають необхідні деталі конструкції СЕС, які забезпечують як надійність установки, а й коректну, правильну роботу обладнання.

    Якщо розглядати тип розміщення системи кріплення можна розділити на такі категорії:

    • дахові;
    • наземні;
    • фасадні;
    • комбіновані.

    Дахові

    Електростанції, розміщені на дахах, можуть комплектуватися такими кріпленнями:

    • Для скатного даху – розміщення паралельно даху або з піднятим кутом;
    • Для плоскої покрівлі – система баластного типу.

    Якщо кут нахилу даху залишає бажати кращого, то при установці сонячної електростанції цей показник без проблем коригується.

    Наземні

    Для наземної станції можна вибрати будь-який із таких типів кріплень:
    Статичне – кут нахилу не змінюється;
    Динамічне – поворотна система кріплень.
    Динамічні (поворотні) системи кріплення також поділяють на види:
    Одновісні, що дозволяє міняти кут нахилу в горизонтальній площині;
    Двухвісні (трекер) – може повертатися і горизонтально, і вертикально, обертаючись згідно з рухами сонця і тим самим забезпечуючи максимальну енергоефективність.
    Системи кріплення бувають напівавтоматичними та автоматичними. За допомогою монтажу з використанням трекерів можна збільшити кількість виробленої СЕС енергії на 25 – 30%.

    Єдиний недолік трекерів – вартість системи. Можливо, придбання цього варіанта збільшить термін окупності об’єкта. У пропозиціях деяких виробників можна зустріти немеханізовані системи кріплення. Вони коштують дешевше, але міняти кут орієнтації панелей доведеться вручну. Такі кріплення відрізняються орієнтацією вздовж паралельної осі (за системою північ-південь). Вони передбачають зміну кута нахилу панелі залежно від розташування сонця. Мінімальна періодичність зміни кута орієнтації – 2 рази на рік (на зиму та на літо), але оптимальною вважається зміна 3 – 4 рази (на зиму, на весну/осінь, на літо). Як висновок – міняти розташування сонячних панелей потрібно одночасно зі зміною пори року.

    Фасадні

    Фасадні електростанції монтуються на стінах чи парканах. Розміщення панелей – паралельне до фасаду. Допускається маленький кут. Відповідно фасадні системи кріплень розміщуються в тому самому положенні. Подібне розміщення призводить до великих втрат, оскільки кількість виробленої енергії може зменшитися втричі. Тому фасадні системи – це скоріше декоративний, ніж функціональний елемент. Він робить дизайн будівлі сучасним та естетичним.

    Комбіновані

    Ці кріплення є міксом кількох систем.

    Плюси та мінуси кожного з видів систем кріплень

    Кожен тип кріплення характеризується своїми особливостями, і, природно, має певні переваги і недоліки. Наприклад, наземна система відрізняється гарною природною циркуляцією повітряних мас. Таким чином, перегрів фотомодулів мінімальний, коефіцієнт вироблення не втрачається. Наземне розміщення передбачає простоту обслуговування, з них легко видаляти пил, прибирати сміття та сліди опадів. Крім того, наземні кріплення дозволяють вибирати нахил та орієнтацію фотополя у великому діапазоні.

    Перевагою установки на даху вважають збереження ландшафту. При цьому легко вирішується проблема дефіциту простору, що не затінений деревами або будівлями. Ще один плюс – доступна вартість дахових систем кріплення. Монтувати СЕС із такими кріпленнями досить просто. Процес займає небагато часу. Немає необхідності в бурінні ям, бетонуванні опор та заливанні фундаменту.

    Матеріали, з яких виготовляють системи кріплення

    Рами сонячних панелей переважно виробляють з анодованого алюмінію. Тому кріплення вибирають з урахуванням ймовірності гальванічної реакції. Найкраще рішення для монтажу фотомодулів – легка, стійка до корозії та надійна алюмінієва система кріплення. Але алюміній – матеріал досить м’який, його теплопровідність досить висока, а це означає, що такі кріплення будуть схильними до деформації. Використовувати їх рекомендують при даховому розміщенні СЕС.