Перейти до вмісту

Кріплення для сонячних панелей: як розібратися та вибрати правильний варіант?

    Featured Video Play Icon

    Кріплення дуже важливий елемент конструкції СЕС. Але на що орієнтуватися, вибираючи системи кріплення? Як визначити, який варіант краще для того чи іншого виду електростанції? Відповіді на ці та інші запитання шукайте в нашій статті.

    Кріплення для електростанцій виготовляють із різних матеріалів. Цьому присвячено окремий матеріал нашого блогу. Але про типи систем кріплення для різних варіацій СЕС слід поговорити окремо. Адже елементи, які є ідеальними для дахових станцій, не можуть бути оптимальними для наземних – і це очевидно. Але щоб не заплутатися, купуючи кріплення, потрібно озброїтися певними знаннями.

    Системи кріплення для СЕС на дахах

    Як відомо, дахи бувають скатними та плоскими. Відповідно, для кожного типу дахів є свій варіант системи кріплення. Найбільш популярні універсальні системи – кріплення, які використовують при встановленні панелей на похилі покрівлі. Вони відрізняються простотою конструкції, основою якої є монтажний профіль. Напрямні (той же профіль) поєднуються між собою поздовжніми з’єднувачами і виходить каркас, який фіксується на покрівлі. А ось наступний крок продиктований типом матеріалу покрівлі: бітуму, металочерепиці, шиферу, профнастилу, керамічної черепиці та ін. Відповідно, під кожен покрівельний матеріал підбирається певний тип кріплення.

    Кріплення для поверхонь, покритих бітумом, комплектуються відповідними метизами: болтами, гайками та шайбами.

    Баластні кріплення – відмінний варіант для плоского даху. Їх можна встановлювати без анкерування. При цьому є можливість компенсації кута покрівлі, якщо потрібно. Це дозволяє зберегти гідроізоляцію і запобігти протіканню з подальшим псуванням даху. Баластна система ідеальна для дахів, покритих ПВХ мембраною, євроруберойдом та руберойдом.

    Набір баластного кріплення складається з таких елементів:

    • плаваюча каркасна опора для регулювання кута нахилу;
    • трикутники для монтажу;
    • мат, який служить захистом баластних блоків та відіграє роль баластного навантаження на каркас;
    • комплект притисків панелей;
    • вітровий спойлер.

    Стандартним кутом нахилу такої конструкції є 10 – 20 градусів. Баластні системи кріплення представлені в однонаправленому та двонаправленому (схід-захід) вигляді. Двонаправлені системи дають відмінну енергоефективність упродовж дня. Є баластні кріплення, що використовуються при наземному розташуванні СЕС, але їх використовують нечасто.

    Системи кріплення для наземних електростанцій

    Наземні електростанції можна монтувати на ділянках з будь-якими рельєфними та ґрунтовими особливостями. Системи кріплення для таких СЕС можна поєднувати з різними фундаментними опорами, допускається використання геошурупів, стовпчастих або бетонних фундаментів.

    Система створюється за допомогою таких конструктивних елементів:

    • каркасний профіль;
    • монтажний профіль;
    • набір адаптерів для геошурупів (якщо вони потрібні);
    • геошурупи;
    • панельні притискачі.

    Кріплення представлені декількома варіантами: за допомогою геошурупів, на анкери або закладну шпильку. Використання наземних систем є доцільним тоді, коли місця для СЕС на даху недостатньо, або покрівля погано орієнтована по відношенню до сонця. Також є дахи, на яких встановити панелі неможливо.

    Фасадні системи кріплень

    Монтуються на стінах чи парканах. Конструктивно система складається з таких деталей:

    • профілі (каркасний та монтажний);
    • кронштейни;
    • притискачі.

    Кріплення на навіси

    Цей тип системи кріплення комплектується такими складовими:

    • профілі (каркасний та монтажний);
    • геошурупи або баластне навантаження.

    Це рішення дозволяє розміщення сонячних панелей безпосередньо на каркасі. Таким чином, модулі встановлюються на спеціально відведеній ділянці. Проміжки між панелями закриті, а самі ФЕМ демонструють поверхню з хорошою герметичністю. Наприклад, під таким навісом можна залишати автомобіль. Також його можна використовувати як дах для літньої майстерні чи складу. Розташовувати СЕС можна без прив’язки до будівлі, а поєднати із будовою.

    Як висновок підсумуємо: вибираючи кріплення, завжди орієнтуйтесь на тип СЕС. Не поспішайте купувати найдешевші варіанти – вони можуть виявитися неефективними та недовговічними. А якщо питання все ж таки залишилися – наші фахівці завжди готові надати відповіді з порадами експертів!